Een nieuw energiecontract afsluiten

nieuw energiecontract

Ben je (net als 1 miljoen andere Nederlanders dit jaar) op zoek naar een nieuw energiecontract? En wil je weten waar je op moet letten? Lees dan dit artikel (in 5 minuten), want dan weet je waar je aan toe bent. Even in het kort: welk contract het beste bij jou past hangt af van je postcode en natuurlijk je verbruik. Dat is logisch. En daarnaast spelen jouw eigen persoonlijke wensen een rol.

Een energiecontract is de overeenkomst die je aangaat met je energieleverancier voor de levering van stroom en gas. Je kunt kiezen voor een contract voor 1 jaar, voor meerdere jaren of voor een energiecontract voor onbepaalde duur.

Welke kosten bepalen je termijnbedrag?

Een energiecontract bestaat uit de kale energietarieven, de vaste leveringskosten en de welkomstpremie. Wat maar weinig mensen weten, is dat je een nieuw energiecontract kunt afsluiten voor je stroom bij de ene leverancier en gas bij de andere. Maar de meeste mensen kiezen ervoor om alles bij een leverancier te kopen. Dat is ook vaak goedkoper. En makkelijker.

De looptijd van je energiecontract

Een heel belangrijk punt is de looptijd van je nieuwe energiecontract. Je betaalt tijdens die looptijd altijd hetzelfde tarief voor stroom en gas. De belasting (o.a.) kan wel veranderen natuurlijk. Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, dan kan je tarief twee keer per jaar wijzigen. En neem maar van ons aan dat dit meestal niet gunstig is voor jou.

Hoe lang moet ik mijn energiecontract vastzetten?

Daar lopen de meningen over uiteen. Maar meestal zijn de tarieven voor een driejarig contract beter. En switchen kan ieder jaar, dus als je na 12 maanden een beter contract kunt krijgen, dan moet je dat zeker doen! Dan kun je vaak ook weer een welkomstkorting ontvangen.

Alle kosten die je maandbedrag voor gas en stroom bepalen

Best wel een belangrijk aspect natuurlijk: de kosten voor gas en stroom. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is opgebouwd uit een paar elementen. En met sommige ervan wordt door aanbieders enorm gerotzooid! Vooral via telefonische verkoop, deur tot deur verkoop en door straatverkopers. Dus wees scherp! Alle kosten vind je terug in je energiecontract en op je jaaroverzicht, maar dat leest bijna niemand. We leggen je dus snel even uit wat al die dingen zijn.

variabele leveringskosten

Variabele leveringskosten

Het belangrijkste zijn natuurlijk de variabele leveringskosten, oftewel de energietarieven zelf. Dit is wat je per eenheid stroom (kWh) of gas (m3) betaalt en is dus helemaal afhankelijk van je verbruik. Met LED lampen, zuinige apparaten, extra isolatie, een warme trui en deken kun je flink besparen. Besparen op gas is het beste wat je kunt doen. En als je zonnepanelen hebt, dan druk je de stroomkosten ook flink!

Mocht je een contract met variabele tarieven hebben, dan verandert dit deel van je rekening twee keer per jaar. Bij een vast contract voor 1, 2, 3 etc. jaar staat dit voor de hele looptijd vast. Je kunt, als je een dubbele meter hebt, ook kiezen voor dubbel tarief. Dan betaal je ‘s-nachts minder, maar overdag juist iets meer.

Vaste leveringskosten

Je betaalt ook een vast bedrag per jaar voor alle kosten die je leverancier maakt die niet afhankelijk zijn van de energieprijzen. Net als de tarieven verschillen deze vaste leveringskosten per leverancier.

Netbeheerkosten

Om de stroom en het gas bij je thuis te krijgen is een enorm netwerk van leidingen en kabels gemaakt. Dit doet de netbeheerder in jouw regio (Stedin bijvoorbeeld). Daarvoor betaal je jaarlijks transportkosten, aansluitkosten en vastrecht (een soort abonnementskosten).

Wist je dat een verkoper op straat dit vastrecht zelf kan verhogen? Pas op voor de truc van een laag tarief voor stroom en gas die met veel hogere vastrechtkosten wordt betaald.

De meter in je meterkast huur je bovendien ook van de netbeheerder. Welke netbeheerder je hebt, is afhankelijk van waar je woont. Netbeheerkosten zijn in elk energiecontract hetzelfde.

Belastingen

Last van hoge belastingen? Ja, ook overheid heeft je energierekening gevonden. Je betaalt per kWh stroom of m3 gas energiebelasting. Een deel daarvan verdwijnt door de regeling ‘vermindering energiebelasting’, voor het absoluut noodzakelijke verbruik.

Daarnaast betaal je ook ‘opslag duurzame energie’. Zo betaalt iedereen (of je het er mee eens bent of niet) mee aan de verduurzaming van energie in Nederland. Tot slot betaal je over de hele energierekening ook nog eens 21% btw.

Heb je wel eens een energiecontract gelezen?

Nee? Dat snappen we. Het beval nogal wat grote en nog veel meer kleine lettertjes. Overigens zijn die voor 80% bij de meeste maatschappijen allemaal hetzelfde. Door juristen, voor juristen. Maar het is wel handig te weten waar het (in hoofdlijnen) om draait. Als je dit artikel gelezen hebt, dan ben je een eind onderweg! We zijn al ruim over de helft!

Het einde van je contract

Als je energiecontract afloopt, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd zodat je niet zonder gas of stroom komt te zitten. Vaak krijg je echter voor die tijd al een verlengaanbod van je energieleverancier. Omdat aanbiedingen voor nieuwe klanten vaak voordeliger zijn, is overstappen naar een nieuwe leverancier een slimme zet. Ga dus nooit zomaar op een verlengaanbod in, maar check eerst even of een andere leverancier goedkoper is.

Zes weken voordat je contract afloopt kun je al overstappen naar een nieuwe leverancier. En dus kun je op dat moment al gebruik maken van welkomstkortingen en actietarieven. Je nieuwe leverancier kijkt in het Contract Einde Register (CER) wanneer je contract afloopt en zorgt ervoor dat je nieuwe contract hier naadloos op aansluit. Overstappen is eigenlijk altijd een fluitje van een cent!

Wanneer kan ik mijn energiecontract opzeggen?

Goed nieuws: dat hoeft niet! Als je overstapt naar een andere energieleverancier hoef je zelf niks te doen. Dat doet die nieuwe leverancier voor je. Hierdoor zit je nooit zonder gas of stroom. Maar pas op! Er zijn uitzonderingen. Je moet zelf je energiecontract opzeggen:

A – Als je gaat samenwonen

Een energiecontract is staat op iemands naam. En dus niet op een adres (al zou je dat misschien niet zeggen). Als je gaat samenwonen moet een van jullie het energiecontract opzeggen.

B – Als je gaat emigreren
Ook als je gaat emigreren moet je zelf je contract opzeggen

C – Bij overlijden
Als iemand is overleden, moet het contract worden opgezegd

D – Bij scheiding
Als je gaat scheiden is opzeggen in principe niet noodzakelijk, maar moet er wel het een en ander geregeld worden. je zegt je energiecontract schriftelijk op

E – Bij verhuizing
Als je gaat verhuizen hoef je je contract niet per se op te zeggen. Je kunt je contract ook meeverhuizen. Een verhuizing moet je dus wel zelf doorgeven aan je energieleverancier. Als je met je verhuizing toch ook wilt overstappen naar een andere leverancier, moet je bij sommige energieleveranciers wél zelf je energiecontract opzeggen. Check dat dus!

Het goedkoopste energiecontract

Voor het goedkoopste energiecontract voor jouw situatie kun je het beste snel een vergelijking maken. Hieronder hebben we alvast de goedkoopste contract op een rijtje gezet voor gemiddelde huishoudens.

Deel!

Meer leesvoer!

voordelen corona

Voordelen van Corona

Voordelen van Corona? Zijn die er? Het klinkt wat tegenstrijdig, maar ze zijn er toch. Neem bijvoorbeeld al die geweldige initiatieven die er ontstaan om

Boete energieleverancier

Moet ik een boete betalen?

Moet ik een boete betalen als ik te vroeg overstap? Ja, dat kan. Je energieleverancier kan een boete opleggen wanneer je vroegtijdig je contract verbreekt.

Stuur een bericht: